Yapı Malzemesi Olarak Granitin Avantaj ve Dezavantajları
Granit, dünya genelinde çeşitli şekillerde bulunan sert, magmatik bir kayadır. Dayanıklılığı ve renk çeşitliliği, mutfak, banyo, şömine, zemin ve duvar gibi birçok uygulama için mükemmel bir malzeme olmasını sağlar. Dikkatle kullanılırsa ömür boyu sürecektir. Malzemenin sunduğu tüm avantajlarla birlikte, graniti evinize yerleştirmeden önce göz önünde bulundurulması gereken bazı dezavantajlar da var.
İşte size granit artılarını ve eksilerini veriyoruz:
Artıları / Avantajları:
- Granit, çok çeşitli renklerde mevcuttur. Desenlerden bazıları çok çekici ve doğal güzelliğe ve özelliklere sahiptir..
- Malzeme dökülmediğinden su sızıntısına dayanabilirler.
- Hipoalerjenik, alerjen ve bakteri dayanıklıdır ve suya veya neme karşı oldukça dirençlidir ve döşeme ve mutfak tezgahı için hijyenik bir seçimdir.
- Çok parlak bir yüzeye sahip olduğu için bakımı çok kolaydır. Granit parlak kalabilir ve düzenli süpürme ve silme ile ömür boyu sürebilir.
- Sert yüzeyi yoğun trafik alanlarına dayanabilir.
- Yerine koymak istemediğiniz bir yer arıyorsanız, granit, sert yüzeyinin kullanım ömrünün kolayca uzatacağı için olağanüstü bir seçenektir.
- Granitin rengi solmaz. Granitin kurulduğu ilk gün gördüğünüz renk, 20 yıldan sonra bile aynı kalacaktır.
- Granit, kapalı olduğu sürece lekelere dayanıklıdır.
- Zamansız şıklığı, olağanüstü sertliği ve aşınmaya karşı direnci, iç ve dış mekan kullanımı için mükemmel bir malzeme olmasını sağlar.
- Çok yüksek sıcaklıklara dayanabilir. Yangına ve ısıya dayanıklı özellikleri nedeniyle, mutfak tezgahı olarak kullanılan granit, yüzeylerini değiştirmeden mutfak gereçlerinden doğrudan ısıya maruz bırakılabildiğinden, mutfak tezgahı olarak kullanılır.
- Granit pencere pervazına dayanıklılığı nedeniyle düzenli bakım gerektirmez. Ahşap, metal ve diğer malzemeler gibi farklı malzemelerle uyum içinde olan tüm iç mekanlara mükemmel uyum sağlar.
Eksileri / Dezavantajları:
- Granit çok pahalıdır, çünkü ocaklardan alınmalı ve uzmanlar tarafından kesilip, cilalanır. Taş ocağından uzakta olduğunuzda, granitin nakliye maliyeti artacaktır.
- Granit kurulumu için zemin kaplama firmaları gibi kalifiye usta gereklidir ve çok karmaşık ve zaman alıcıdır. Granit çok ağır olduğundan ve aşırı hassasiyet ve kurulum bilgisi gerektirdiğinden, granit kurulumunu kendi başınıza yapmanız hiçte mümkün değildir.
- Granit yer döşemesi kışın ayakların altında oldukça soğuk olabilir, ancak Mermer kadar soğuk değildir.
- Yüzeyine bir şeyler düşürüp kırmaya çalışsanız da onu sert yapısından dolayı kırmış olursunuz.
- Çok cilalanmış (parlak) granit fayanslar ıslak olduğunda kayganlık oluşturacağından çocuklar için tehlikeli olur.
- Çatlamış veya kırılmış granitlerin onarımı aynı renk ve yapıda bulamayacağınız için komple değişim gerektirir ve pahalı olabilir. Ayrıca, onarımı için kalifiye bir usta gerektirir.
- Granit, doğal olarak oluşan bir taştır. Kesimi sırasında yonga oluşabilir. Bu nedenle uygun ebatlara getirilip hazırlanmadan blok granitin iyi kalitede kimse garanti edemez. Bu sadece bir şans meselesidir.
- Derz çizgilerinin temizlenmesi zor olabilir. Parlamasını sürdüğü ve koruduğu için granitin düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
- Granitin ağırlığından dolayı granitlerin nakliye maliyeti artar.
- Düzenli olarak temizlenmelidir.
- Ayakta yumuşak bir his vermeyecektir.
- Diğer döşeme malzemelerine kıyasla çok ağırdır. Dolayısıyla yapının ölü bir yükünü artıracaktır.
- Birçok renk ve dokuda mevcut olmasına rağmen, mevcut renk çeşitliliği, yüzlerce renk, desen ve tasarım seçeneğinin bulunduğu vitrifiye çinilerle ve karolarla karşılaştırıldığında o kadar geniş ve zengin değildir.
- Kenarları keskin olup yaralanmalara neden olabilir. Bu nedenle, granit maliyetini artıran pah kırma, yuvarlama vb. İşlemleri yapmanız gerekir.
- Ağırlığından dolayı, dikey kaplama olarak kullanıldığında mekanik montaj gibi özel önlemlerin alınması gerekir.
- Granit evinize estetik bir görünüm verir. Ancak tercih etmeden önce granitin tüm artılarını ve eksilerini dikkatlice değerlendirdiğinizden emin olun.