Geçmişten Günümüze Kayrak Taşı
İnsanlar yüz yıllar boyunca kendi yaşam türlerinden etkilenmiş ve bunu mimariye dönüştürmüşlerdir. Eski zamanlarda bunu doğal yollarla yapan insanlar zamanla doğanın onlara sunduğu doğal taş mucizelerini keşfedip bunları günlük yaşantılarında kullanmışlardır. Günümüzde ise teknolojiyle birleşen bu doğal taşlar insanların günlük yaşantısının her alanında kullanılmaktadır. Bu taşların en sevilenlerinden biri olan Kayrak taşı geçmişten günümüze hala kullanılmaktadır.
Kayrak taşının mimaride kullanılması, taş ocaklarından çıkartılıp yapıya göre işlenmesiyle elde edilir ve bu süreç ciddi bir uzmanlık gerektirir. Kayrak taşının kullanım alanı boyutlarına göre değişiklik gösterir. 1-3 cm kalınlığındaki taşlar genel olarak duvarlarda, şöminelerde, fırınlarda, barbekülerde, baca kaplamalarında, iç mekanlarda, barlarda ve diskolarda kullanılır. 4-6 cm kalınlığında olanlar ise daha çok yaya yollarında, araç yollarında, parklarda, bahçelerde, havuz kenarlarında kullanılır. 6- 10 cm aralığında olan taşlar ise daha çok dış mekanlarda kullanılır. Villa tarzı evlerin dış kaplamasında, tarihi dokusu ile dikkat çeken Kayra taşı birçok restorasyon işlerinde de kullanılır. Kırmızı, bordo, beyaz, yeşil, gri, kahverengi ve sarı gibi renklerin bir araya gelmesiyle oluşan Kayrak taşı buram buram doğa kokar.
Kayrak taşı daha çok tarihi binalarda kendini göstermektedir. Ev dekorasyonunda günümüzde daha ön planda olan doğallık, Kayrak taşını bir adım daha öne taşımaktadır. Günümüzün ileri teknolojisi göz önünde bulundurulduğunda bile Kayrak taşına olan ilgi hala azalmamıştır. Kayrak taşı bölge bölge ayrılmıştır. Bunlar Bodrum, Denizli, Muğla, Uşak ve Çıta Kayrak taşı olarak bilinir. Kayrak taşı günlük hayatımızda sık sık gördüğümüz yapılara doğal ve tarihi bir hava katmaktadır. Tabiatın nimetlerinden olan ve uzun uğraşlar ve emekler sonucu çıkarılıp işlenen Kayrak taşı modern hayatın vazgeçilmezlerinden olmaya devam edecektir.